1970
'71
'72
'73
'74
1975
'76
'77
'78
'79
1980
'81
'82
'83
'84
1985
'86
'87
'88
'89
1990
'91
Een klap met een wandelstok voor een niet-kraker
gepubliceerd op 12 dec 2017 door Charlotte van Rooden

Vanaf het begin van de jaren tachtig nam kraken een hoge vlucht. Het fenomeen kwam steeds vaker in het nieuws. Daar kwamen steeds wildere verhalen aan bod, enerzijds omdat er meer geweld voorkwam rondom het kraken, door alle partijen (krakers, eigenaren en politie), anderzijds omdat dat soort spectaculaire verhalen beter kranten verkopen.

In 1980 en 1981 gingen krakers in het bijzonder in Amsterdam steeds vaker de directe confrontatie aan met de politie, wat het beeld van krakers nationaal beïnvloedde. Hoewel de krakers in Leiden zich in het algemeen van dit beeld en van dergelijke acties afzetten, waren er ook steunbetuigingen voor radicale krakersprotesten. Zo werden in februari 1981 drie jonge Leidenaren opgepakt omdat ze op de muur van de bibliotheek aan het Schuttersveld ‘Denk aan Pierson’ kalkten in meterhoge letters, een verwijzing naar een gewelddadige ontruiming in Nijmegen. Leidsch Dagblad 26 februari 1981

Kraakacties en krakers werden door veel mensen gevreesd. In april 1981 publiceerde het Leidsch Dagblad een kort artikel over de nasleep van een brand in twee woonhuizen aan het Savornin Lohmanplantsoen in Voorschoten. De bewoners moesten elders worden ondergebracht. Een gezin werd ondergebracht in een huis aan de Leidseweg. Het huis in kwestie stond al langere tijd leeg en was volgens de krant recentelijk nog gekraakt geweest. Ook in 1978 had een kraakactie plaatsgevonden op nummer 233, toen vijftien jongeren het huisvestingsbeleid van Voorschoten aan de kaak wilden stellen. Toen het gezin in 1981 haar intrek nam, vermoedden sommige buurtbewoners dat er wéér een kraakactie plaatsvond. Zij belden de politie, die tot wel vier keer toe kwam kijken wat er aan de hand was.

‘Lazer op. Jullie hebben hier niets te maken.’Terloops berichtte het artikel over ‘een oud mannetje dat het recht in eigen hand’ nam. De vader van het gezin was spullen aan het uitladen toen hij ineens met een wandelstok een klap op zijn hoofd kreeg. De oude man zou hebben gezegd: ‘Lazer op. Jullie hebben hier niets te maken.’ Het artikel ging verder niet op deze gebeurtenis in, maar benadrukte de vreugde van het gezin Van der Hulst dat ze zo snel een woning konden krijgen. Meneer Van der Hulst zou zelfs hebben gezegd: ‘Het huis is na twee jaar leegstand weer bewoond en kan nu niet worden gekraakt.’ Leidsch Dagblad 14 april 1981

De klap van de wandelstok illustreert de angst voor krakers die aan het begin van de jaren tachtig heerste. De buurtbewoners in Voorschoten waren zelfs bezorgd (en gewelddadig) toen ze een gezin op klaarlichte dag zagen verhuizen.