Onderzoeksproject Kraken in Leiden

Dit digitale archief is onderdeel van een onderzoekproject van de Universiteit Leiden over de Leidse kraakgeschiedenis van 1970 tot 2010. Met dit project willen we laten zien hoe divers de groep krakers was – en hoe de autoriteiten reageerden op de acties van verschillende soorten krakers.

Dit digitale archief is voornamelijk gebaseerd op krantenberichten uit het Leidsch Dagblad, die we gevonden hebben op de website: leiden.courant.nu door systematisch te zoeken op de termen ‘kraken’, ‘krakers’ en ‘gekraakt’. Naast dit digitale archief is er ook interactieve kaart geproduceerd, waarop alle kraakacties die in Leiden hebben plaatsgevonden geografisch zijn weergegeven. Deze is ‘hier’ te vinden.

Ook organiseren we een stadswandeling op 27 juni 2018, om 19:00 uur, en op 21 juli 2018, om 13:00 uur. Daarbij lopen we langs de belangrijkste en beruchte Leidse kraakpanden en vertellen we over de geschiedenis van kraken in Leiden. De stadswandeling duurt ongeveer een uur. Klik hier als u mee wilt lopen met de stadswandeling. Vermeld bij ‘opmerkingen’ op welke datum u mee wilt lopen.

Ons onderzoeksteam bestaat uit twee universitair docenten en vijf studenten, die als Research Trainees en stagiair aan dit onderzoeksproject hebben meegewerkt. Bart van der Steen is docent bij de opleiding Geschiedenis. Peter Burger is docent bij de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media.

Merel Snoep is bezig met het afronden van haar Bachelor opleiding Geschiedenis met een minor in Journalistiek en Nieuwe Media. Charlotte van Rooden is researchmaster student Geschiedenis in de specialisatie Political Cultures and National Identities. Merel en Charlotte hebben onderzoek gedaan naar de Leidse kraakgeschiedenis van de jaren zeventig en tachtig.

Elisa Hendriks is bezig met het afronden van de Bachelor Geschiedenis. Blerina Nimanaj is een derdejaars student bij de bachelor Geschiedenis. Elisa en Blerina hebben zich gericht op de geschiedenis van het Leidse kraken van 1990 tot 2010. Marcha van Wijk zit in haar derde jaar van de Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en volgt een minor in Journalistiek en Nieuwe Media. Marcha deed onderzoek naar het Leidse collectief Eurodusnie, dat vanaf de jaren negentig actief werd.

Ook hebben eerste- en tweedejaars studenten als vrijwilligers meegewerkt aan het project.

Contact: krakenleiden@gmail.com